Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2020. szeptember 29., kedd

Ludányi Bettina: Mögötted!

 


Sziasztok!

Nem is tudom, hogyan kezdjem, mivel még én sem fogtam fel igazán ezt az egészet. Az az érzés, amikor az egyik kedvenc magyar íród felkér, hogy olvasd elő a következő könyvét... na, az felbecsülhetetlen. Nem tudom elégszer megköszönni Ludányi Bettinek ezt a hatalmas megtiszteltetést és bizalmat! Aki azt hitte, már nem okozhat több meglepetést, téved: megint egy hátborzongató, elképesztő történetet alkotott. 

TARTALOM: 

Mindig nézz a hátad mögé! 

Scott C. Flynn nyomozót egy brutális gyilkossághoz hívják. Az áldozat egy húszas éveiben járó fiatal nő, akit a Herman Brown Parkban találnak meg. A rendőrség megkezdi a nyomozást, ám sajnos elegendő bizonyíték hiányában nem sikerül közelebb kerülni a gyilkoshoz. Amikor feltűnik egy újabb holttest, a nyomok egy szektához vezetnek. 

Caroline R. Hutchinson szélhámosként éli az életét: lop, csal, hazudik, bárkit képes átverni. Egyik éjjel nagyon rossz áldozatot választ magának, így a sorsa megpecsételődik. Úgy tűnik, csak akkor menekülhet meg, ha a rendőrökhöz fordul segítségért. 

Vajon mi az összefüggés Flynn nyomozó és Caroline esete között? Mit tesz a rendőrség, amikor szembetalálja magát egy szektával? Hogyan képes egy szektavezér mindenkit irányítani és átverni maga körül? 

Ludányi Bettina Mögötted! című regényében megismerhetjük a szekták működésének pszichológiáját és bepillantást nyerhetünk a jogtalan befolyásolás rejtelmeibe.

KIADÓ: Álomgyár, 2020
ISBN: 9786156145567
(ELŐ)RENDLEHETŐ: itt
(Várható megjelenés: 2020. október 19.)

Régebb óta követem Betti munkásságát, pontosabban azóta, amióta az Álomgyárnál ír. A  Meghasadt valóság is felkeltette ugyan az érdeklődésem annyira, hogy eldöntsem, olvasok még tőle, de igazi áttörést a Nyomodban, majd a Függőség I-II hozott. Főleg az utóbbi könyvek óta tartom az egyik legnagyobb kedvenc írónőmnek, ezért is érzem azt hatalmas megtiszteltetésnek, hogy előolvashattam a Mögötted! történetét. 

A könyv több részre van osztva, sokatmondó címekkel. A figyelmet felkeltő prológus után rögtön egy gyilkosság kellős közepében találjuk magunkat, aztán persze jön a helyszínelés, szóval elég addiktív olvasmányélményről van szó. 

Ami nekem személy szerint különösen tetszett, az az, hogy több karakter szemszögéből is láttatja az eseményeket. Lucille, Kathy, Scott Flynn nyomozó, Caroline, Christy, vagy ahogy Bettitől megszokhattuk, maga a gyilkos. Persze a felsoroltak közül a legfontosabb az utolsó mellett Scott és Caroline szemszöge volt. Mindkettejük karakterét nagyon megszerettem, ennek az az érdekessége, hogy kvázi a törvény két oldalán állnak. 

A Nyomodbanhoz hasonlóan itt is erőteljes a rendőrség jelenléte, vagyis pontosabban a nyomozói szál. Aki még nem olvasta volna, annak azért ajánlom, mert az ottani főhős, Daisy, az itteni ügy menetét is segíti, mint pszichológiában jártas rendőrségi tanácsadó. 


"Mindenki vágyik arra, hogy szeressék, elfogadják, dicsérjék, elismerjék. Ez alapvető emberi szükséglet. Ha a fiatalok nem kapták meg az érzelmi hátteret otthon, de találnak egy helyet, ahol mindez megvan, ott fognak maradni. Mert szomjazzák ezt. És végső soron bárki manipulálható. Még az is, aki azt gondolja magáról, hogy ő bizony nem. Mert a manipuláció mindennapos. Manipulál a párunk, a főnök, a média, a munkatársunk, a szomszéd stb. Ezek azonban általában nem károsak. Ugyanakkor van a manipulációnak káros formája is, amikor már ártunk vele."

Daisy előadása által mi, olvasók is tisztábban belelátunk abba, hogy mégis hogyan alakulhatnak meg olyan közösségek, mint a szekták, és egyébként a könyv egyik legnagyobb katarzist adó jelenetét képezi az, ahogyan a nő szavai nyomán a felismerés csírázik a nyomozó osztagban, ahogy rájönnek, hogyan függ össze az elmélet a gyakorlattal és mivel is állnak szemben. 

Természetesen nem ez az egyetlen ilyen, ami miatt erőszakkal is alig tudtam volna letenni, hanem ott van például Caroline vagy Christy szála, vagy annak a kapcsolatnak dinamikája, ami Scott és Daisy közt van (szakmailag, ahogyan együtt dolgoztak). 

Úgy tapasztalom, az írónő könyvről könyvre briliánsabb, és hiába mondom most azt, hogy ez vagy az a kedvencem, mert van egy olyan érzésem, hogy a soron következő mindig lesöpri az aktuálisat a trónról. A Mögötted! olyan történet, ami megköveteli a figyelmed, és ezt azonnal teszi, az első sortól az utolsóig: lebilincsel, megsirat, libabőrőssé tesz, és amikor azt hiszed, ennél durvább már nem lehet, megmutatja, hogy dehogynem. 
Hidegrázós, észvesztően felépített thriller, ami ijesztően lenyűgöző pszichológiai képet fest a szekták világáról.

A hozzátartozó és hangulatfokozó zenelista: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJjmkYtASry94hs-hnwXM4jajT4AdBuT4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése