Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2024. január 29., hétfő

Farkas Anett: Kettős játszma (Ádám és Lili 1.)

 


Sziasztok!

Ma végre be tudtam pótolni az egyik elmaradt értékelésemet: Farkas Anett negyedik könyve már egy igazi mestermű, ami több szempontból is mély nyomot hagyhat az olvasókban. Bennem legalábbis határozottan azt hagyott. 

TARTALOM: 

Elhidegült kapcsolatok, egy kitaszított gyermek és a múltjával küszködő ügyfél.
Vajon melyik sötét titok vezet a megfejtéshez?

Várnai Ádám, a népszerű sümegi ügyvéd, Sopronba utazik, hogy védelmébe vegyen egy fiatal nőt, Petrát, akit gyilkosság vádjával tartanak őrizetben. Nehéz helyzetbe kerül, mert a vádlott zárkózott, nehezen nyílik meg.
Lili Ortiz százados versenyt fut az idővel, mikor csapatával beleveti magát a gyermekrabló hálózat falai között zajló baljós eseményekbe.
Egy három éve eltűnt kislány lehet a megoldás kulcsa, de ahhoz, hogy kiderítsék, mi történt, először válaszokat kell találniuk a börtönben őrzött nő titkaira.
Az őrület akkor kezdődik el igazán, amikor a szálak összefonódnak.
Mi lehet a közös a lányok múltjában?
Milyen kapcsolat fűzi őket a gyermekkereskedelemhez?
Mit hallgathat el Petra?

Egy ügyvéd.
Egy vádlott.
Egy kislány.
Egy hálózat.
Egy ügynök.
És egy mindenre elszánt csapat.

KIADÓ: Pitypang, 2023
ISBN: 9786150170435
RENDELHETŐ: itt


A Kettős játszma már egy "új" történet (nem Vivienhez és Dávidhoz kapcsolódó), elhagyjuk Keszthely-Zalaegerszeg környékét is, helyette Sümeg és Sopron van központban. 

Megismerhetjük Lili Ortiz századost, aki egy magyar anyával - spanyol apával rendelkező igazi szenvedélyes, szókimondó és karakán nő, akinek a munkája nem csak munka, hanem egyenesen hivatás. 

A másik főbb szereplő pedig Várnai Ádám, egy sümegi ügyvéd, akit a nagymamája nevelt fel és akibe a látásmódja miatt - miszerint a tényleges bűnözők sínylődhetnek a börtönben, de a körülmények áldozatait és a tévesen megvádolt személyeket minden erővel segíti - már azonnal beleszerettem. 

A történet látszólag két külön ügyet mutat be: egyrészről ott van a gyermekkereskedelem mocskos alvilági mivolta, ami elharapódzott Sopronban és Lili a csapatával ezt próbálja felszámolni... másrészről pedig ott van egy fiatal lány, Petra ügye, akit gyilkossággal vádolnak, de láthatóan önvédelem volt, és az ő védelmét vállalja el Ádám. Amikor a két ügy közös pontokat mutat, akkor Ádám próbálja felvenni a kapcsolatot Lilivel, aki viszont nem igazán készséges - kettejük sokszor szórakoztató üzenetváltásai könnyítik az újabb nehezebben emészthető témát. 

Itt is két idősíkon játszódik a történet, ugyanis a kulcs egy három éve eltűnt kislány lehet, Dia, és az ő korábbi életét megismerve juthatunk el a megoldásig. Eleinte kicsit vegyes érzésekkel olvastam Dia történetét, pontosabban azt, ahogyan az édesanyja bánt vele, mert felismertem magam néha a kimerült, türelmetlenebb édesanyában, de aztán idővel rájöttem: én ennek ellenére soha nem lennék képes arra az elhanyagolásra, karrier előtérbe helyezésre, amire ez a nő... mert természetesen sajnos sokszor szükség van arra, hogy mindkét szülő dolgozzon és bébiszitter/dada segítsen, viszont ha ide is jutnék, mindenképpen a gyermekem érzelmeire fókuszálnék ezzel kapcsolatban (Dia ugyanis sírt, hogy nem akar Nellivel lenni*), és így is minden időmet rászánnám, amit lehet, hogy ne érezze magát ennyire magányosnak, elhagyatottnak, és ne történhessen meg egy ilyen tragédia...

* Ez a szál egyébként nagyon komplex és fontossá válik a későbbiekben, mert végül Nelli és a kislány közel kerülnek egymáshoz és megszeretik egymást (még ha Nelli küldetését nézve ennek nem is szabadna megtörténnie). 

Eközben Ádám falakba ütközik, mert Petra nagyon nehezen nyílik meg, nem beszél sokat, mert nem mer; az állítása, miszerint a börtönben van biztonságban: arra enged következtetni, hogy menekül valaki(k) elől, hogy egy nagyobb probléma részese, mint gondolnánk, ráadásul van egy barátja egy anonim gyűlésről, akinek az épségét félti. A férfi ezért ezen a szálon indul el és ezeken a gyűléseken ismeri meg Nórát. A regénynek ez a része adja meg a különleges hangulatú romantikát, amivel kapcsolatban szintén kettős érzéseim voltak kicsit, mert ha Ádám Nórával akar lenni, akkor miért írogat sokszor flörtölve Lilinek? Aztán természetesen ez is helyreállt bennem, ahogyan Ádámban is. 

Arra, hogy a két ügy hogyan kapcsolódik egymáshoz, biztosan állítom, hogy csak azért jön rá az olvasó, mert az írónő azt is akarja, hogy rájöjjön; egy részére legalábbis, mert van olyan része, amire abszolút nem számítottam... de aztán mégis jön egy fordulat, ami kétségekben tart, majd az elképesztően megható lezárás után (Dia hazakerülésének jelenetén enyhén szólva zokogtam és Petra szabadulásától is megkönnyebbült a lelkem) az utolsó oldalakon egy olyan hatalmas csavarral ér véget, hogy csak ültem és néztem magam elé, és suttogva káromkodtam, hogy én ezt nem hiszem el. (Utólag visszanézve persze teljességgel logikus és minden jel ott volt, többek közt maga a cím is, mégis... döbbenetesen imádtam!)


"Mindig van remény, ebbe pedig két kézzel kell kapaszkodnunk. Az életünk során érkezni fog majd valaki, aki irányt mutat nekünk. A lényeg, hogy ismerjük fel a segítséget, éljünk a lehetőséggel. Az elágazó utatoknál pedig segíteni fog döntést hozni, és a jó irányba fogtok tudni tovább haladni."

A Kettős játszma egy borzasztóan ijesztő részét mutatja be a világnak, ami sokszorosan felnyitja az olvasók szemét, különösen a szülőkét. Egy kislány és egy fiatal nő kétségbeejtő esete, akik a körülményeik áldozata és a lelkük egy életen át összefonódik - valamint egy letehetetlenül izgalmas krimi, ahol egy ügyvéd és egy ügynök elszántan igyekszik megmenteni őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése