Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2024. január 24., szerda

Farkas Anett: A 33-as ügy (Dávid és Vivien 2.)

 



Sziasztok!

Farkas Anett második könyve hatalmas kedvencem lett, és a legkiemelkedőbb olvasmányélményeim közé került. Ezt is ugyanolyan gyorsan, ha nem gyorsabban végeztem ki, mint az előzőt és több szempontból is igazán mély nyomot hagyott bennem - így pár nap elteltével sem térek magamhoz. 
A 33-as beteg is nagyon erőteljes egy első könyvhöz képest, de A 33-as ügy már egy hihetetlenül zseniálisan összetett, elképesztő történet. Az írónő tehetsége azonnal megmutatkozott, de itt teljesedett ki igazán, már e között a két regény között hatalmas fejlődés érződik. 

TARTALOM: 

AZ ÚJSÁGÍRÓ, A POLGÁRMESTER, A VÉRTESTVÉREK, 
A BÁNTALMAZOTT GYERMEK, 
AZ AKTA, AMIT MÁR MINDENKI ELFELEDETT: 
A 33-AS ÜGY 

Mit tennél, ha a gyermekedet valaki elvinné? Dávid és Vivien ezúttal egy emberrablóval találják szembe magukat. Eredménytelenül keresik a nyomokat, de az elkövető mindig két lépéssel előttük halad. Aztán egy különös idegen toppan be a nyomozónő életébe. Egy naplót nyújt át neki, ami 1971-ig repíti vissza az időben. Dávid és Vivien egy kislányt ismerhetnek meg, akinek keserű élete elevenedik meg a lapokon. Egy gyermeké, akinek köze lehet a mostani ügyükhöz. De vajon a nyomozópáros hihet a naplónak, Pavlovics Linett fájdalmas vallomásának? 

Farkas Anett újabb, fordulatos krimijében megint azt csinálja, amihez a legjobban ért: tökéletesen félrevezeti az olvasót, teljes bizonytalanságban tartva mindenkit az utolsó sorokig...

KIADÓ: Pitypang, 2022
ISBN: 9786150143842
RENDELHETŐ: itt


A 33-as ügy esete már a trilógia első részének a végén fel van vezetve, miután Vivient nyomozóvá léptetik elő és Dávid mellett neki adják a nagyon fontos és kényes ügyet: ugyanis nem másról van szó, mint egy gyermek eltűnéséről. 

Ráadásul itt Dávid az, aki személyesebben érintett, de hogy milyen módon, azt semmiképpen nem szeretném elspoilerezni, mindenesetre ez azért okoz egy kisebb konfliktushelyzetet a magánéletében - Vivivel, akivel itt még igencsak alakulóban van a kapcsolatuk - és a lelkében is. 

Mit tennél, ha a gyermekedet valaki elvinné? A témából kifolyólag is nagyon mélyen érintett ez a könyv, hiszen már nekem is van egy kislányom, és nem is tudom, mit kezdenék magammal, ha bármi ilyesmi történne vele. Dávid és Vivien a gyerekek érdekében próbál minél alaposabban és gyorsabban pontot tenni az eset végére, de a tettes nem igazán könnyíti meg a dolgukat. Amikor pedig a másodikként a polgármester kislányát viszik el, a média is még inkább felkapja az egészet, plusz terhet téve ezzel a nyomozók vállára.

Aztán egy rejtélyes idegen bukkan fel a nyomozónő életében, aki eleinte ártalmatlannak tűnik, majd kiderül, egy újságíró, aki egy olyan eset után nyomoz, aminek köze lehet a mostani ügyükhöz, az eltűnt gyerekekhez. Ez az ügy a 33-as ügy, ami egy körülbelül 30 évvel azelőtt eltűnt lányhoz kapcsolódik, Pavlovics Linetthez. Az újságíró, Gergő nem más, mint Linett öccse és úgy sejti, a nővére állhat a gyermekrablások mögött, de nem a gyerekeket akarja büntetni, hanem az apák a célpontjai - ezért segítségül átnyújt Dávidéknak egy naplót, ami 1971-be repíti vissza őket, és minden jel arra mutat, ez az írás a testvéréé és a nyomozásban is segítségükre lehet. 

A jelen történtekkel párhuzamosan az olvasó is megismerheti Linett és a védelmébe vett gyermek történetét, akinek borzalmas dolgokon kell átmennie... 

Linett családja gazdag, amíg gúnynevén Tónié szegény, ráadásul  nem csak az iskolában, de a saját otthonában is folyamatos bántalmazásnak van kitéve. Egyedül a kislány az, aki megvédi és felhívja a figyelmet a történtekre, így a Linett által Pitypang-nak keresztelt gyermek sorsa hamarosan talán jobbra fordul, egészen addig, amíg el nem jutnak az események egy táborban történt esetig, ahol három srác valami elképesztően szörnyű dolgot tussol el. 

Ezt már a naplóból tudjuk meg, amihez Dávid nem fűz sok reményt, de Vivien annál inkább és bele is veti magát a nyomozásba. Viszont mire eljutnak odáig, ki a tettes harmadik célpontja - elkésnek, és a kisfiút már elrabolják. Ennek tudatában sem jutnak tovább viszont, ugyanis hiába találnak fogást kettejükön, és próbálják megtörni a leggyengébb láncszemet, valamilyen módon ez az illető még a hazugságvizsgálójukon is átmegy. 

A szálak végül újfent a zalaegerszegi pszichiátriára vezetnek, de az esélytelen nyugalmával, ugyanis Gergő és Linett édesanyját itt kezelik, viszont az Alzheimer - kórnak egy olyan súlyosabb formájával, ami sajnos nem sok reménnyel kecsegtet a segítségadásban, de mégis van a nőnek egy olyan megszólalása, ami megerősítheti őket abban, hogy jó úton járnak. 

A nyomozópáros mindenesetre nem adja fel, és végül a hármas fogat gyengébb láncszem megtörésével egyidőben  Linették volt osztályfőnökének hála arra is rájönnek, ki állhat mindez mögött és hogy miért mehetett át korábban a fentebb említett illető a poligráf vizsgálaton: mert nem hazudott. Ami a történetnek ezt a szálát illeti, Anett úgy vezeti az orránál fogva az olvasót, az elejétől kezdve majd folyamatosan bizonytalan kétségek közt tartva, hogy mikor elé tárul a csattanó, hirtelen levegőt sem kap a döbbenettől. Mindenre számítottam, csak erre nem.

Pitypang és Linett története nagyon mélyre hatolt a szívemben és egyenesen elborzaszt a tudat, hogy min kellett átmenniük. Ez az a pont, ahol az írónő tényleg úgy építi fel az egész regényt és úgy kavarja az eseményszálakat, hogy egyrészt, fogalmad sincs, mi történik valójában, másrészt pedig itt aztán tényleg fikarcnyi együttérzést sem tudsz tanúsítani az "áldozatok" felé, csak mélységes megvetést, még szülőként is, akinek a gyereke eltűnése lehet az egyik rémálma. Ugyanakkor Linett öccsének igaza van: a valószínűsíthető tettes a gyerekekkel kivételesen jól bánik, némelyikük esetében még sokkal jobban is, mint a saját szüleik, ugyanis egytől egyig megátalkodott gazemberek, egy olyan undorító titokkal a múltjukban, amivel két ember életét döntötték romba, minden megbánás nélkül és teljes élvezettel, így ők aztán igenis megérdemelték a jogos igazságszolgáltatást, ami végül a tényleges áldozatnak hála elérte őket. Ahogy a tettessel szemben eljártak, az az igazán felemelő része ennek a briliáns írásnak és ez ad igazi esélyt egy több évtizedre visszanyúló hatalmas lelki seb gyógyulásának. 

A kegyetlenebb részleteket itt is Vivien kislánya, és a Dáviddal való kapcsolatuk oldja: a Vivivel való szála nem egyszer borzongatott meg a köztük lévő kémia miatt, azt pedig egyenesen megható volt olvasni, hogy ebből a sokszor enyhén szólva kedvesnek nem nevezhető férfiből mit hoz ki Vivi kislánya. 


" - Menj ki a kertbe, keress egy pitypangot. Ha fújás közben kívánsz valamit, és egy levegővel sikerül minden magot elfújnod, a kívánságod teljesül."

" - Az erőszakot átélt személy életében hosszútávú következményei lehetnek egy nehezen feldolgozható incidensnek. Sajnos szomorú tény, hogy a szexuális bántalmazások jelentős része soha nem derül ki. Tévhit, miszerint csak a hátrányos helyzetű gyermekeket érintheti ez a dolog. A legtöbb esetben azért sem beszélnek róla, mert félnek a következményektől. Ilyenkor felmerül az emberekben a kérdés: vajon igazat mond az érintett személy? Esetlegesen állhat zsarolás is a háttérben, ami szintén gátolja az áldozatot abban, hogy megnyíljon. Jellemző tünetek lehetnek azoknál, akiket bántalmazás ért: a feszült kapcsolat a szülőkkel, iskolakerülés, öncsonkítás, félelem bizonyos emberektől, regresszió, vagy akár az, ha úgy meséli el a történetet, mintha egy barátjával esett volna meg. Bárkiről is van szó, a nemi erőszak az egyik legsúlyosabb testi bántalmazás, és az idő múlásával sem feledhető, a sebek gyógyulásához mindenképpen szakemberre van szüksége az illetőnek. A szexuális zaklatás hatalommal való visszaélés, amit ha időben felfedezünk, még segíthetünk rajta. A legfontosabb, hogy higgyünk a gyermekünknek, beszéljünk vele mindennap, próbáljuk neki játékosan elmagyarázni, mi az, amit szabad, és még elfogadható, és mi az, ami nem. Sajnos a családon belüli szexuális és egyéb bántalmazás a leggyakoribb, ezt követi a diáktársak ellen elkövetett abúzus. Muszáj beszélnünk róla, elengedhetetlennek tartom, hogy mindent megtegyünk a gyermekünkért. Ez csak a megfelelő kommunikációval érhető el, a bizalommal az irányukba, és azzal, hogy megteremtjük nekik azt a hátteret, ahova haza akarnak menni. Tapasztalatból beszélek, a titkolózás újabb titkokat szül, ami olyan borzasztó dolgokhoz vezethet, amelyek kihathatnak az ember életére, talán még végzetes hibába is torkollhatnak. Ezért, amit mindenekelőtt a legfontosabbnak tartok, valamint megfelelő zárómondatként szolgálhat a tisztelt jelenlévőknek: mutassuk ki a szeretetünket, mert cserébe megtapasztalhatjuk azt a fajta ragaszkodást a másiktól, ami a mai világban igazi kincsnek számít."

Bámulatos alapossággal összetett regény, ami lényed legmélyére hatol és sohasem enged el: egy borzasztóan nehéz, de annál fontosabb téma, szívfájdító, ugyanakkor elképesztően gyönyörű történet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése