Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2024. január 3., szerda

Szaszkó Gabriella: A cukorkagyűjtés

 


Sziasztok!

Most egy viszonylag frissebb megjelenést hoztam el nektek, amit még a 2023-as év utolsó két napján kezdtem el. Szaszkó Gabriellától ez a harmadik olvasmányom, bár ez egy régebben írt, átdolgozott könyve, így egy kicsit más lehet a megszokottól, de mégis hozza azt a Gabis stílust, amit nagyon szeretek. 

TARTALOM: 

Halloween, öt fiatal, egy tragikus haláleset... 

Cape Codot idén halloweenkor meglátogatja a Halál, amikor is a csendes tengerparti kisvárosban minden szülő rémálma válik valóra, miután egy kisfiút cukorkával mérgeznek meg. 

Emma Hamilton fél év utén ismét hazaköltözik Bostonból alkoholista apjához, ahol alig várja, hogy viszontláthassa régi barátait. Ám a kisvárosban már semmi sem ugyanolyan, mint amikor maga mögött hagyta. És arra sincs felkészülve, hogy a barátai is teljesen más szemmel néznek rá. 

Halloweenkor pedig minden megváltozik, amikor négy tizenhárom éves fiú Chatham legbajosabb utcájában készül rendbontásra. A srácok esti szórakozása azonban tragédiába torkollik, miután egyikük meghal egy mérgezett cukorkától. Az egész kisváros megdöbben, ráadásul a haláleset előhozza a mélyen megbúvó problémákat. 

A fiatal csapat pedig nyomozásra készül, amivel egyre mélyebbre merülnek el a város bugyraiban. Vajon meg lehet úszni a titkok feltárását anélkül, hogy valaki megsérülne? 

KIADÓ: Maxim kiadó, 2023 
ISBN: 9789634997047
RENDELHETŐ: itt



A cukorkagyűjtés igazi őszi olvasmány, ami a halloween idején visz el minket Cape Code-ra, egy kis tengerparti városkába. Amiben más, mint például a Pennington - trilógiája, hogy ez határozottan ifjúsági krimi, és bár vannak itt is komolyabb témák és nehezebb családi körülmények/helyzetek, jóval könnyedebb olvasmány. A történetet öt főbb karakter szemszögéből ismerjük meg: a tizenhat éves Sam, Emma és Ed, akik gyerekkoruk óta barátok, valamint fontosabb szerepe van Alexnek, Sam tizenhárom éves öccsének és az egyik barátjának, Christiannek. A szereplőknek amúgy is megvannak a gondjaik, amikkel éppen küzdenek: Sam és Alex szülei az elkerülhetetlennek tűnő válás szélén ingadoznak, szinte el is felejtve, hogy van két fiuk; Emma most tér vissza Bostonból a nagynénjétől, ahova a szociális központ emelte ki alkoholizmussal küzdő apja mellől, ahol emiatt korántsem ideális körülmények közt élt - de miután az édesanyja nyolc éve elhagyta őket, mégis csak ők vannak egymásnak, legyen bármilyen nehéz a helyzet. Ed legfőképpen Emma és Sam miatt játszik fontos szerepet, valamint kettejük megváltozott kapcsolata az, ami egy enyhébb konfliktust okoz a hármas barátságukban. Christian életét pedig anyukája elvesztése és édesapja továbblépése, anyagi küzdelmekkel való helyzete nehezíti - hiába tűnik külső szemmel, például Alex számára tökéletesnek minden. 

Ehhez jön a tragédia: Alex és a bandája Chatham egyik veszélyesebb utcájába is megy csokit gyűjteni, de másnap az egyikük meghal, feltehetően egy mérgezett cukorkától... 

Miközben a rendőrség igyekszik kideríteni, ki a tettes, az írónő tökéletesen megmutatja, hogyan működik ilyen esetben egy kisváros. Mikor megvádolják Emma apját, a baráti társaság elhatározza, maguk is nyomozni kezdenek, hogy a férfi ártatlanságát bizonyítsák, nem kis veszélybe keverve ezzel saját magukat is és még inkább felkavarva a városi lakók életét... 




"Puha tengeri köd ereszkedett Chatham szürke aszfaltos utcáira, langyos sós szellőt sodort magával a keleti szél. A hallooween sütőtökös, fűszeres tejeskávé illattal szállt a levegőben. A terek visszhangoztak a kisebb gyerekek hangos kacajától. A legtöbb utca narancssárga, gyertyafényes díszekbe öltözött. Jelmezes tömegek hömpölyögtek odakinn, csokikat számolgatva, jelmezeket mutogatva egymásnak.
A halál mosolyogva nézett körbe Chatamon. A magas házak tetejéről szinte belátta az egész közösséget. És azon gondolkodott, kit is vigyen magával."

Gabi zseniálisan írta meg a könyv atmoszféráját, szinte ott érzi magát az ember, lát, hall és érez mindent, csodálatosan fogalmaz, és nagyon különlegesnek tartom, ahogy magát a Halált is bevonja néha egy külön szereplőként, mint egy cseppet sem szívesen látott díszvendég, aki élvezi azt, hogy egyre nagyobb a káosz. A könyv érzelmi töltete is nagyon magas: mind a karakterek élethelyzete miatt, mind pedig azáltal, amit a körülmények hoznak magukkal. A gyász, a vádaskodás, szomorúság, izgalom - mind letehetetlenné teszik a könyvet, főleg onnan, ahonnan elkezdenek nyomozni. A végkifejlet kiszámíthatatlan és nagyon szépen ábrázolja, mennyire könnyű egy "problémásabb" személyt bűnbakként beállítani, miközben a tettes lehet olyan, akiről sohasem gondolnánk, de utólag visszagondolva ott lehetnek az árulkodó jelek. 

Az utolsó oldalakon igazi versenyfutás megy az idővel; hidegrázós, ahogyan az olvasó szurkol a felderítő csapatnak, hogy épségben és időben találják meg a gyerekeket, akik elképesztő bátorsággal és egymás iránti meginghatatlan hűséggel vetették magukat az igazság nyomába, rettegve, de mégis elszántan. Tökéletes kikapcsolódás, és mégis sokkal többet ad, ahogy azt Gabitól megszokhattuk; nem egy részén sírtam is. Húsz percen múlt, hogy nem 2023-ban fejeztem be, de így tökéletesen végződött és kezdődött az évem: átolvastam magam az újévbe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése