Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2024. február 6., kedd

Farkas Anett: Lázadó Angyalok (Ádám és Lili 2.)

 



Sziasztok!

A Kettős játszma folytatásában Ádám és Lili ténylegesen együtt dolgozik, ugyanis Ádám nagymamája az egyik segítségük abban, hogy kiderítsék, ki áll a borzalom mögött, ami a sümegi árvaházban folyik...
A Lázadó Angyalok című ötödik regényével Farkas Anett megint egy újabb szintre emeli azt, amit írás alatt művel. Bizonyos értelemben a legkeményebb (jobban belegondolva az valóságon alapuló A 33-as áldozatnál nem feltétlenül keményebb) és minden értelemben a legösszetettebb könyve. 

TARTALOM: 

VAJON A MÚLT VALÓBAN ELMÚLT? 

1970

Egy külvilágtól elzárt tanya. Eltemetett titkok, megoldásra váró rejtélyek. Egy eldugott sümegi tanya pincéjéből fojtott sírás szűrődik ki. Három kisfiú sorsa fonódik itt össze, mindegyikükben közös, hogy megtapasztalták a legrosszabbat és szembenéztek már a gonosszal. Mindeközben egy kezdő nyomozó Magyarország legmegrázóbb sorozatgyilkosságát próbálja felgöngyölíteni, a darabolós gyilkos ügyét, de folyton falakba ütközik. A kisgyermekek és a fiatal férfi története elválaszthatatlanul összefonódik. Megbocsátható-e a múlt? Lelepleződik-e a tettes, vagy a kiléte örökre homályba vész? 

2000

Lili Ortiz és Szőke Katalin különleges ügynökök beépülnek a Szent Benedek árvaház falai közé, ott próbálnak rájönni, miért betegszenek és halnak meg a gyerekek. Ahogy haladnak a nyomozásban, úgy szaporodnak a lidérces történések, és válnak a mindennapjaik szörnyű rémálommá. Egyre több hátborzongató részlet kerül napvilágra, és az események megállíthatatlanul és visszafordíthatatlanul sodródnak a tragédia felé. Rájönnek, a vártnál sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. 

Az árvaházban mindenki gyanús. Mindenki titkol valamit. A múlt szép lassan utoléri a szereplőket, akiknek rég eltemetett ígéretekkel kell szembenézniük. Vajon az igazság felszabadítja, vagy éppen még mélyebbre taszítja főhőseinket? 

A várandó anya. A kisbaba. A törött csontok. 
Az árvaház. Az apáca. És a hamiskártyás. 

A többszörösen díjnyertes írónő ezúttal Sümeg városába kalauzolja el az olvasókat. Munkáját és története hitelességét egy sümegi bűnügyi szakember segítette. 

KIADÓ: Pitypang, 2023
ISBN: 9786150188324
RENDELHETŐ: itt



A Lázadó Angyalok egy több szempontból is kemény történet. Az első, ami kiszúrta a szemem, mikor belelapoztam, egy Jodi Picoult idézet volt, ami elképesztően illik is ide. Aztán gondoltam, beleolvasok a prológusba, de alighogy átfutottam, le is tettem, hogy na ezt most inkább nem, gyűjtünk rá még egy kis lelki erőt... ugyanis Anett ebben a könyvben már rögtön egy nagyon durva felütéssel kezd, és talán az egész kötet legdurvább része az az eleje. 

Megismerjük itt az 1970-es években erdőben eldugott tanyasi házban élő "családot", akiknek a jeleneteit minden alkalommal gyomorgörccsel olvastam. Volt itt minden: gyermekrablás, pedofília, a bántalmazás minden aspektusa - mentális, fizikai, szexuális - és gyilkosság... 
A házaspár női tagja is hasonlóan borzasztó körülmények közt nőtt fel, így ő próbálta amennyire tudta néhány napon védelmezni a pincében tartott gyerekeket, de ő maga sem volt kevésbé áldozati szerepben az elmebeteg férjével szemben. 

Az események végül egy brutális mészárlásba futnak ki, aminek nem sok túlélője van, és aminek egy akkor fiatal, még kezdő nyomozó akar a végére járni. A megérzései nem hagyják nyugodni, majd túl személyessé válik számára a helyzet, így leveszik az ügyről, aminek a valódi tettese talán soha nem kerül meg, és eltaszított valakit, aki érte nyúlt - ez pedig nehéz súlyként nyomja a lelkét... 

Eközben 2000-ben, a jelenben Lili csapata és nagybátyja, valamint Ádám mamájának a segítségével elkezdik a Szent Benedek árvaházban történő borzalom felszámolását. Ugyanis néhány gyerek megbetegszik, majd sokan közülük meg is halnak... különösen nehéz volt ezeket a részeket is olvasni, főleg, hogy maga a gyerekorvos is gyanúsnak tűnik az egészben. Lili úgy sejti, a gyerekek nem maguktól betegszenek meg, hanem kísérleteznek rajtuk, és egy benti kisfiú segítségével szépen lassan rájönnek, pontosan hogyan.

Az intézmény éppen vezetőváltáson megy keresztül, ugyanis az addigi vezetőnek kiújult a súlyos betegsége, így a saját gyógyulása érdekében le kell mondania a posztjáról, pedig ő aztán tényleg a lelkén viseli a gyerekek sorsát... 

Liliék ezt kihasználva épülnek be Katival, aki ráadásul szintén érintett olyan szempontól, hogy egykor őt is örökbe fogadták és itt azonnal egymásra is találnak a kis Marcival.
Az árvaházban nem igazán tudhatják, kiben is bízhatnak, Kati a megérzéseire hagyatkozva viszont mégis "összedolgozik" az ott gondnokként lévő fiatal férfivel, aki nem sokat beszél, sokak szerint talán nem is tud, és aki kártyatrükkökkel szórakoztatja a gyerekeket, majd figyelmezteti őket, hogy a gonosz visszatért... 

Mi köze vajon a múltban történt tanyasi kegyetlenségeknek a most történő árvaházi szörnyűségekhez? Ki áll valóban az ő oldalukon, és ki az, aki mindenkit manipulál maga körül? Mi állhat a hátborzongató történések hátterében,valakinek ugyanaz a célja, vagy csak kihasználja a "lehetőségeket"? Hogyan függ össze az egész Lili nagybátyjának, Olivérnek a történetével? 

Lili és Kati az életét kockáztatva próbál az ügy végére járni, miközben Ádám nagymamájáért is aggódnak, valamint Ádám és Lili próbál arra is rájönni, mit is jelentenek egymásnak és hogy érdemes-e tiszta lappal kezdeniük az egészet... 

Akármi is a végkifejlet, a legnagyobb manipulátor itt nem más, mint maga az írónő - Anett végig csepegtetve az információkat elhitet veled valamit, rávezet dolgokra, összezavar, majd mikor azt hiszed, már tudod, amit tudsz, ráébreszt, hogy az égvilágon semmit sem tudsz. 

Ahogy azt megszokhattuk, itt is van, ami könnyít az amúgy emészthetetlen témán, és itt főként nem más, mint Ádám nagymamája, valamint Ádám és Lili kapcsolata ez a szál. 


"Az elme csodás dolgokra képes, de olykor van, hogy egy szörnyű élmény hatására rosszat cselekszik a test."

"Az őrangyalok is olykor gyilkolnak."

"Most ott állt, ahol minden kezdődött, ahol talán végre minden véget érhetett."

"Léteztek a jó emberek és megszülettek a gonoszok. Azt mondják, a gonosz ember nem születik, azokat úgy teremtik meg. Ő már jó ideje rést nyitott a szívén, beengedte azon a rosszat."

Borzongatóan izgalmas, néha gyomorforgatóan szomorú és fájdalmas, néhol meghatóan gyönyörű történet három kisfiúról és egy fiatal férfiról, akiknek a sorsa összefonódott. A rossz elleni ádáz küzdelem olykor valóságos filmjelenetekként pereg le az olvasóban, végig fent tartva a figyelmét, sokkoló csavarral a végén - egy olyan történet, ami jóval a befejezés után is a része marad az ember lényének.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése