Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2020. július 22., szerda

Ludányi Bettina: Mennem kell



Sziasztok, 
a következő olvasmány egy igazi nyári kötet, Ludányi Betti régi-új romantikus krimije, amire nagyon kíváncsi voltam - ezért örülök, hogy átdolgozta és így bárki elolvashatja, akinek nem jutott az első változatból. Ugyanakkor lehet annak is érdemes, akinek az régi is megvan, hiszen az írónő biztosan fejlődött, valamint bővített kiadás. 

TARTALOM: 

Van különbség bűn és bűn között? 

Isabella da Silva bűnügyi újságíróként dolgozik az Egyesült Államokban. A túl sok munka és bűnben eltöltött évek miatt magánélete válságba kerül. Egyik nap arra ébred, hogy nincs maradása, ezért Barcelonába költözik, ahol a sors úgy hozza, hogy belebotlik egy égszínkék szemű idegenbe. De vajon tényleg véletlen volt ez a találkozás? 

Bella azt hiszi, hogy új életet kezdhet, közben pedig fogalma sincs arról, milyen veszélyek leselkednek rá. Minden erejével azon van, hogy megszabaduljon az életét fenyegető árnyaktól, ám a bűn mégsem ereszti.

A Mennem kell egy lenyűgöző, érzelmes történet egy fiatal lányról, aki választani kényszerül az eszméi és a szerelem között. Hiába próbált elmenekülni és változtatni az életén, a gonosz nem tágít. Vajon képes lesz szembeszállni vele? 

Ludányi Bettina Mennem kell című romantikus regénye nem csak új köntösbe költözött, de ebben a még inkább fordulatos, izgalmakkal bővített kiadásban beigazolódik, hogy semmi sem az, aminek látszik - hiszen nem tudhatjuk, milyen álarc mögött rejtőzik az igazi ellenség. 

KIADÓ: Álomgyár, 2020
ISBN: 9786156013880
RENDELHETŐ: itt


Ha a kagyló a szerelem, a rák pedig a bűn elleni küzdelem - vajon megélhetnek egymás mellett az élet tengerében? 

Amióta követem Betti munkásságát, érdeklődöm a régebbi történetei iránt is, de nem tudom, lett volna-e lehetőségem vagy éppen késztetés elolvasni ezt a könyvét, ha nem jelenik meg újra. Mindenesetre, így miután körülbelül egy nap alatt befaltam, nagyon örülök, hogy a polcomon tudhatom és az életem része lett. 
Már az első oldalon úgy indít (ahogy az írónőtől meg is szokhattuk), hogy az letehetetlenné teszi a könyvet és hatalmas szerelem. Eleve a spanyol érdekelt mindig is, ezek után pedig a bakancslistámra került a Barcelonába való elutazás. Érződik, hogy Betti lénye benne van ebben a könyvben, Bella karakterében és a város/tengerpart szeretetében, ahogyan az is, hogy járt már ott, mert szinte ott éreztem magam, ahogy olvastam. 

Mind Bella, mind újdonsült legjobb barátnője, Laia jellemével nagyon tudok azonosulni, bizonyos okokból. Például Bellának a hivatása, hogy kicsit jobb hellyé tegye a világot, hogy kiálljon azok mellett akik nem tudnak magukért, nagyon olyan, amit át tudtam érezni. És az ezzel járó keserű érzéseket is. Szerintem neki a bűn leleplezése a lényében van, ez elől nem lehet menekülni, de azért van egy bizonyos határ, amit meg kell húzni, ha nem akarjuk, hogy felemésszen minket. Ezt pedig nagyon életszerűen és mélyrehatóan adja át a történet. 

Aztán ott van Eric és a bátyja, Christopher - akikről nem feltétlenül mondanád, hogy makulátlanok, de azt sem, hogy rossz emberek. Ericben különösen imádtam, ahogyan a családja női tagjait védte volna mindenáron, még ha a férfi tagjaival kevésbé jön ki jól. Christophert eleinte nem igazán tudtam hova tenni, aztán azon kaptam magam, hogy mindennél jobban érdekel, és szívesen olvasnék még róla, mert az ő jelleme magába foglalja azt a komplexitást, amit annyira szeretek. 


" - Tudod, megértem, hogy kicsinált mindez. Folyton azzal szembesültél, hogy a világ egy szar hely, és te nem tehetsz ellene semmit, holott mindennap próbálkozol. Én viszont nem vagyok hajlandó ezekről tudomást venni, mert folyton csak aggódnék. Nem minden csak fekete, vagy csak fehér. Oké, hogy történnek borzalmas dolgok, de egy csomó jó is. És a te döntésed, hogy melyiket vagy hajlandó meglátni."

A fenti idézet Laiától származik, és ez az egyik kedvencem. Az ő karakterének jellegzetességei, életszemlélete, valamint az, hogy mennyire igaz barátja Bellának, igazán inspirálóvá és szeretni valóvá teszi. 

Ez a könyv egyszerre adja át a spanyol és nyári hangulatot, mutatja be az igaz barátságot és elemi szerelmet, önmagunk kiismerését és elfogadását, azt, hogy újrakezdeni és menekülni semmiképpen sem ugyanaz, mert amíg az előbbi lehetséges, sőt néha szükséges, az utóbbi nem éppen a legjobb megoldás; ahogyan azt is, hogy bár a hivatásunk a lényünk része, és lehet bármilyen erős, néha elvakíthat minket, valamint figyelnünk kell arra a pontra, ahol már nem feltölt, hanem tönkretesz. Hogy igenis van különbség bűn és bűn között, amellett, hogy életszerű, reményteljes; a borító pedig nem csak gyönyörű, de kifejező is. Bár itt nem játszik központi szerepet a pszichológia, a romantika viszont igen - ami már nem jellemző az írónőre -, izgalmas fordulatokban és lélektani mondanivalóban viszont továbbra sem szenved hiányt. Ezek fényében pedig könnyedebb, mint az előző könyvei, mégis megérintett és bennem marad.

A hozzátartózó és hangulatfokozó zenelista: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJjmkYtASry_H0-uiZnVxvvO3_zS7il9z


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése