Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2024. április 1., hétfő

ELŐOLVASÁS | Farkas Anett: Bármi áron

 


Sziasztok!

A másik előolvasásom nem más, mint a Bármi áron, amit még jóval a megjelenés előtt olvashattam - itt is köszönöm ezt a megtisztelő lehetőséget! Farkas Anett ebben a könyvében kevésbé vérengző, de mentálisan megterhelőbb témát feszeget arról, mire képesek az emberek és a tőle megszokott zseniális csavarral a végén most sem okoz csalódást az olvasóinak. Külön felhívnám a figyelmet a csodaszép borító szimbólikájára, egyszerűen imádom! 

TARTALOM: 

Könnyű álmot hozzon az éj …

Ismered azt az érzést, amikor nagyon akarsz valamit, és ölni tudnál érte?
Felkavaró, hátborzongató történet egy fiatal lány kétségbeesett küzdelméről.

Gréta 19 évesen válik édesanyává, életerős kisfiúnak ad életet. Másnap az orvosok mégis azzal a hírrel állítanak be hozzá, hogy az éjjel egy halott kislányt hozott a világra.
Gréta hiába állítja az igazát, mindenki ellene fordul. Zárt osztályra kerül, elvágják a külvilágtól.
Évekkel később a Dunai nyaralóházban különös események kezdődnek.

Vajon a véletlen műve lenne, vagy valakinek a bosszúja irányította erre a helyre:
Az ügyvédet
Az ügyészt
A rendőrt
Az orvost
A szülésznőt

A közös múlt sötét titkokat rejt. Amikor veszélyes repedések jelennek meg a célpontok tökéletes jövőképén, mindannyian rádöbbennek, a saját érdekükben szembe kell nézniük múltbeli tetteikkel.

KIADÓ: Pitypang, 2024
ISBN: 9786150196534 
ELŐRENDELHETŐ: itt
(Várható megjelenés: 2024. 03. 08.)



Farkas Anett ezzel a történettel kicsit Agatha Christie könyveinek a hangulatát idézi, a rá jellemző írás stílusban. A Bármi áron története két idősíkon játszódik; 1990-ben, a múltban megismerjük Gréta történetét, akinek nehéz sorsú életét fokozza az, hogy csupán tizenkilenc évesen megtudja, terhes. Bár az apával különváltak útjaik, úgy dönt, a babát megtartja. Életerős kisfiúnak ad életet - de másnap a kórházban mégis azt mondják, hogy a kislánya halva született, hiába tudja, érzi, hogy ez nem igaz, senki nem hisz neki és hiába fordulna segítségért jogi úton, kijátsszák és ezzel tönkreteszik az életét... 

Ezzel párhuzamosan a jelenben, 2005-ben öt ember rejtélyes módon mind-mind nyertek a Balaton partján egy üdülőbe nyaralást, de hamar kiderül számukra, hogy valami nem stimmel és lehet nem ártatlan nyereményjáték áll a történtek hátterében, hanem valakinek a bosszúja. Mindannyiuk életének egy szeletébe beleláthatunk ezáltal, illetve megismerhetünk még két szereplőt: a szálloda tulajdonos Alexet és a szintén (látszólag) nyaralásra érkező Bellát, akiknek humoros, romantikus jeleneteik könnyítik a nehezebb téma súlyát, akkor is, ha egy idő után elgondolkozunk, vajon Bella tényleg az-e, akinek mondja magát és elkezdünk töprengeni, vajon mit titkolhat... 

Habár Anett sosem félt a keményebb, de annál fontosabb témákhoz nyúlni, ez az a kötet, ami számomra lelkileg talán az egyik legmegterhelőbb volt: egy gyermek elvesztésénél nagyobb csapást elképzelni sem tudok, emellett tabuk nélkül mutatja meg, milyen érzéketlenek tudnak lenni és milyen könnyen ki lehet használni bizonyos helyzetekben a nők magatehetetlenségét, később pedig más módon a kétségbeesését is, ha rossz szándékú emberekhez kerül az ügye, márpedig sajnos Grétával ez történt. 

Van egy olyan idézet, hogy egy nő két dologért képes megtenni bármit: hogy legyen gyereke vagy hogy ne legyen gyereke. Ez a történet tökéletesen bemutatja ennek az igazságtartalmát. 

Anetthez híven itt is nagyon emberi szereplőket ismerhetünk meg: van, aki csak a körülményeinek áldozata és bizony van, aki pofátlan módon megy bele undorító játszmákba, kihasználva a pozícióját. Az sem csoda, hogy van, akit már csak a bosszú éltet. 

Az ügyvéd, az ügyész, a rendőr, az orvos és a szülésznő is mind-mind olyan szakma, ami  már inkább hivatás és vagy egy csodás emberrel van dolgod, aki valódi segítséget nyújt neked, vagy pedig egy megkeseredett, rosszabb szándékú egyénnel, aki tönkretehet. A kettő közt persze ott van az is, amikor valakinek csak rosszabb napja van vagy már nem úgy dolgozza fel az ezzel járó tapasztalatait, de itt sajnos nem ez a helyzet.


" Amikor megszületünk, nem tudhatjuk, milyen hosszú élet vár ránk. Az idő furcsa dolog. Ha várjuk, hogy valami jó történjen, úgy érezzük, lassan telik, vánszorog. Ha rossz híreket kapunk, az rögtön leigáz, magával ránt. Élet, halál, minden összekeveredik, egyetlen rettenetes pillanatban. A valóság megszűnik, elveszti jelentőségét." 

Gréta története sokszor gyomorforgatóan szomorú (és nem is feltétlen teljes a happy end), amit végigizgulsz, hogy mi történhetett valójában, mi lesz ennek az egésznek a következménye, szurkolsz azért, hogy akik megérdemlik, meg is kapják a méltó büntetésüket és persze bőven tartogat meglepetéseket, hogy ki hogyan kerül a képbe. Itt is csak arra jössz rá, amire az írónő szeretné, egyébként szokásosan játszik veled és a legvégére tartogatja a legnagyobb döbbenetet... 

Sokszor költői szépséggel megírt, kevésbé vérengző, de mentálisan azért megterhelő és elgondolkodtató történet arról, mire is képesek az emberek bizonyos dolgokért, olyan csavarral a végén, amitől nem csak az agyam, de majdnem az ebook-olvasómat is eldobtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése