Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2024. március 29., péntek

ELŐOLVASÁS | Ludányi Bettina: Teremtett látszat

 


Sziasztok!

Az elmúlt időszakban az a megtiszteltetés ért, hogy két számomra nagyon kedves magyar írónő azóta megjelent könyvét is előolvashattam, ebből az egyik a Teremtett látszat című mestermű volt. Ludányi Betti a tőle megszokott módon elképesztőt alkotott, ugyanakkor ez a kötet kicsit más, mint az előzőek, ami a lélektani mélységét is illeti.

TARTALOM:

"Tudom, hogy nem cselekedtünk helyesen. Egyikünk sem."

Az Olivia Ellis által megálmodott Visszatérés Podcast lehetőséget ad a nőknek a traumafeldolgozásra és a lelki újjászületésre. Vannak, akik név nélkül, eltorzított hanggal vállalják történetüket és mondják ki végre hangosan, min mentek keresztül. De mi van akkor, ha valaki mégis ráismer az egyik történet mögött megbúvó nőre? Valaki, aki a traumát okozta…

Egy éjszaka Oliviát megtámadják. Az ügyet Nathaniel Holden kapja, aki hamar rájön: a nyomok egyáltalán nem olyan egyértelműek, mint amilyennek tűnnek. Vajon melyik podcastinterjú fog elvezetni a valódi tetteshez? Ki fog elmerülni a teremtett látszatban, és ki fogja elsőként leleplezni az illúziót: az olvasók vagy a nyomozó?

Ludányi Bettina ismét egy csavaros, lélektani elemekben gazdag történetet tár az olvasóközönség elé. A társadalmi kritikával megfűszerezett pszichológiai regény emberi sorsok és traumák mélységeibe vezet. A manipuláció hálójába keveredve rájöhetünk, hogy tulajdonképpen a való élet is álarcok és játszmák összessége.

KIADÓ: Álomgyár, 2024
ISBN:  9786156067500
RENDELHETŐ: itt


Ludányi Betti ismert arról, hogy mindig képes újra és újra megugrani azt az igencsak magas lécet, amit egy-egy aktuális kötetével tesz magának. A Festménybe zárt lelkekről azt gondoltam, nem könnyen taszíthatja le semmi a trónról, de most mégis sikerült. 

A Teremtett látszat történetében megismerjük Oliviát, aki egy magazinon belül a Visszatérés podcast vezetője, amely arra hivatott, hogy a nőket ért traumákat segítsen feldolgozni a megjelenőknek, a hallgatók pedig, akik esetleg hasonlókon mentek át, érezzék: nincsenek egyedül. 

A könyv mélyebb lélektaniságát pontosan ez a szála adja: megismerhetünk általa sok olyan  dolgot, ami érinthet minket; ugyan nem mindenki esik áldozatul például családon belüli erőszaknak, vagy érték hasonló traumák, de a menstruáció tabusításával például már más a helyzet. Ez a téma konkrétan olyan, amiről Betti által akkor olvashattam, amikor épp én is rosszabbul viseltem, holott ez igenis fontos dolog egészségügyileg. Ezeken kívül természetesen sok más nehéz téma érintve van a podcast által, mint például: a nem megfelelő családi környezet, iskolai bántalmazás/zaklatás, elvetélés, közösségi média önpusztító hatásai, amik mind-mind csak jelentőségteljesebbé teszik a kötetet. 

A podcastre önként lehet jelentkezni, és nem minden esetben vállalnak nevet az áldozatok, sőt, a hangjukat is eltorzítják, hogy véletlenül se legyen esélye az esetleges még szabadlábon lévő elkövetőnek felismerni az illetőt, ami veszélyt jelenthetne rá, valakinek mégis sikerül... 

A történet nyomozati része azon az estén indul be, amikor Oliviát megtámadják - három idősíkon, eleinte kettő, majd szintén három szemszögből ismerhetjük meg a történteket. Az eset éjjelén és az eset után, majd a végén az eset előtti kis időre is betekintést nyerünk.
Az áldozat, mint Olivia és a nyomozó, Nathaniel Holden szemszögén át követhetjük az események kirakósának darabkáit, amik valamiért sehogyan sem akarnak összeállni egy egésszé. A kezdetektől tudjuk, hogy a megoldás valamelyik podcast interjúban lehet elrejtve, így a harmadik szemszög majd az interjúalany lesz, de addig nagyon sok izgalmon át vezet minket az írónő, és  Nate miatt érezzük mi olvasók is, hogy valami nagyon nem stimmel. 
A kötet különlegessége, hogy szerepelnek benne a bizonyos podcast interjúk leiratai is, így mi is jobban a nyomozás részeseinek érezhetjük magunkat, ugyanakkor a végén lévő csattanót nézve, ahol én csak ültem és hebegtem, hogy tessék?, határozottan annyira vakon tart minket, amennyire csak kell a végső katarzishoz. 

Jelen pillanatban egyértelműen ez lett a kedvenc Ludányi Betti - könyvem, ugyanakkor a következőt elképesztő kíváncsisággal várom, mert az tényleg nagyon más lesz, de valószínűleg még jobban érinthet személy szerint. Az itteni karakterek nagyon emberiek, szerethetőek, a szívemhez nőttek, de az ügy végkifejlete és a könyv lezárása sokkoló és fokozottan felejthetetlenné teszi az amúgy is addiktív olvasmányélményt, ami ugyanakkor tényleg célt ér: és rengeteged ad az olvasónak lelki támogatás terén is. 



" Milyen érdekes... a szavaknak tényleg erejük van. Tudnak rombolni, ugyanakkor építeni is. Ezért kell olyan jól megválogatnunk őket. Kár, hogy a mai világ embere gondolkodás nélkül hányja ki magából a mondanivalóját."

Spoilermentesen ennél többet lehetetlen is lenne róla írni, szóval végszóként: a Teremtett látszat már túlmutat egy brilliánsan összetett pszichológiai thrilleren. Ennek a regénynek a lélektani mélysége, mondanivalója (miszerint a traumáink feldolgozása sohasem egyenlő azok elbagatellizálásával - mint például: az a lényeg, hogy már minden rendben) megköveteli, hogy mindenki kézbe vegye, mert életre szóló hatással lehet a lelkére, messze nem csak a döbbenetes csavar és sokkoló lezárás miatt. Kötelezővé tenném, főként nőknek, de férfiaknak és bizonyos korhatár felett fiataloknak egyaránt (felső korhatár nélkül)!



Az írónő most egy igazán egyedi ajándékkal is készült nekünk: ezen a linken többek közt egy novellát, érdekességeket, podcast hanganyagokat és spotify lejátszási listát is találhattok! 

Akinek pedig esetleg nem lenne a fent említett alkalmazás, annak én kedveskedtem egy youtube-on elérhető lejátszási listával, ami a könyvhöz tartozó zenéket tartalmazza, ezt pedig itt érhetitek el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése