Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2020. augusztus 17., hétfő

Sarah J. Maas: CATWOMAN - Lélektolvaj (DC ICONS 1.)



Sziasztok!
Ez a könyv azért is volt számomra különösen érdekes, mert nem igazán vagyok benne ebben a "szuperhősös" világban - nagyon sokan DC, vagy Marvel rajongók, vagy éppen mindkettő, és nem mondom hogy számomra ismeretlen, de azért nem is voltam vele képben, meg nem is éreztem azt, hogy ezt nekem feltétlenül ismernem kell. Ugyanakkor SJM az Üvegtrón sorozata óta az egyik legnagyobb kedvencem, így nem volt kérdés, hogy miatta elolvasom ezt a könyvet. Ez valahol szerintem kettős dolog, mert ha rajongó vagy, azért tartasz tőle, hogy ne csalódj az eredetihez képest, ha meg nem, akkor azért, hogy vajon így is elnyeri-e a tetszésedet. Amennyit tudok róla, mindkét álláspontot megnyugtathatom: többségében hű, nagyon kevés az ami kitalált benne, ugyanakkor akinek nem is a világa, mint nekem, és csak az író miatt olvasná el, azt is csak bátorítani tudom. Ugyanis én személy szerint egyszerűen imádtam, amit ez a nő alkotott. 

TARTALOM: 

Selina tökletes tolvaj. Luke gondterhelt hős. 
Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik. 

Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből, Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza. Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így a város könnyű prédává válik.
Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-el pályázik. Emberére akadt volna? 

Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel, napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Fox-al. Vajon képes lesz-e végrehajtani szívének legfontosabb tervét, miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik? 

A #1 New York Times bestsellerszerző és közönségkedvenc Sarah J. Maas bemutatja a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók szívét ebben az új, várva várt, világszenzációként érkező YA regényben! 

Lássuk, hány élete van egy macskának!

KIADÓ: Könyvmolyképző, 2020
ISBN: 9789634577805
RENDELHETŐ: itt



Sarah J. Maas neve szerintem senkinek nem ismeretlen, talán annak sem, aki még nem is olvasott tőle. Elég nagy népszerűségnek örvend ugyanis, főleg a fantasy műfaj kedvelői közt; először az Üvegtrón - majd a Tüskék és rózsák...-sorozattal hódította meg az olvasókat. 

Előtte is a kezembe került néha ez a műfaj, de igazán miatta szerettem meg, így nem volt kérdés, hogy nem tart vissza semmi attól, hogy az általa alkotott Macskanő történetét is megismerjem. Ezáltal pedig kiderült számomra, hogy az írónő nem csak egy egész világot és annak a karaktereit tudja felépíteni egy sorozatban, hanem egy teljesen más világban, más karaktereivel is el tud varázsolni, ráadásul egy különálló, egy részes történetben. 

Selina Kyle tényleg eszméletlen tolvaj, ugyanis a szívemet is azonnal ellopta, ahogy felbukkant. Habár az eredeti felállásban Macskanő karakterének nincsen húga, ez a könyv erősen Selina és a súlyos beteg testvére, Maggie kapcsolatára, közös küzdelmére - nemcsak a lány betegségével, de felelősségteljes szülő hiányában a megélhetésért is - , a köztük lévő határokat nem ismerő szeretetre és egymás iránti odaadásra épít. Szerintem ezt bárki átérezheti, akár van testvére, akár nem, annyira szépen átadja az írónő, de engem, akinek szintén a húga a mindene, különösen megérintett. 

Ami szintén különbözik az eredeti felállástól, az az, hogy itt jelenleg Batman titkos küldetésen van, távol a várostól, amit így a mondhatni tanítványa, Batwing próbál megvédeni - és ahogy azt sejteni is lehet, így neki alakul ki a Macskanővel kapcsolata. Ezt a karaktert például - hétköznapi nevén Luke Fox - nem annyira ismertem, ezért nem is tudok sok mindent arról mondani, hogy mennyire hű az eredetihez, azt viszont gyanítom, hogy nagyrészt igen, fanartok alapján is legalábbis a bőrszínében biztosan. Luke ugyanis fekete, de ennek a kulcsfontossága egy igazán megható jelenetben derül ki, amikor egy fiatal srác iránt azt az emberséget mutatja, amit a rendőrség, akivel egyébként összedolgozik, nem képes. (Persze a rendőröknek, ahogyan senki másnak sem, fogalmuk sincs róla, ki is ő valójában.) Ide pedig ki kell emelnem, hogy SJM rámutatott egy olyan helyzetre, ami fontos megvilágításba helyez mindent: a társadalmi helyzeted nem feltétlenül írja felül azt, milyen a bőrszíned.  
Emellett jelen van a különböző nemi identitás is, két másik karakter kapcsán, akik szintén fontosak lesznek, főleg Selina életében; de mindez egy cseppet sem direkt és szájbarágós módon. 


Ez a két karakter pedig nem más, mint az ismert "bűnözők", Harley Quinn és Méregcsók (mint megtudtam, eredeti nevén Poison Ivy, ha valaki számára idegen lenne a magyarosítás). 
Kettejük közül Méregcsók volt az, aki a személyiségét tekintve közelebb került hozzám és az ő barátsága Selinával az, ami igazán kiemelhető; ugyanakkor Harley-nak is megismerhető egy jobb oldala, és azért kalapom, ahogy az írónő behozta a pszichológiai vonatkoztatását annak, amit Joker okozott szegény lány lelkében. Hármuk jeleneteiben bőven volt szórakoztató és megható pillanat is, azt szintén nem tudom, hogy mennyi valóságalapja van az eredeti verzióban, de imádtam, ahogyan itt Sarah megalkotta. 

Mint kiderül, Selina kiképzésének háttere sem elhanyagolható, semmilyen szempontból, de hogy mekkora jelentősége is van a történtekre és céljaira nézve, az a könyv utolsó negyedéig az olvasó számára is rejtve van. Ezért is jön a katarzis, amikor kiderül, az utolsó oldalakon pedig már nem lehet elég gyorsan lapozni. 

Egy nagyon szerethető, a szuperhős szál ellenére fájdalmasan valósághű történet, ami egyszerre ad kikapcsolódást és gondolkodtat el, ébreszt rá arra, mi is az ami igazán fontos az életben, és mennyire nem fekete-fehér minden. Ezek után főleg nem kérdés, hogy elolvasom ennek a világnak a többi történetét (Batman és Wonder Woman), pláne hogy azokat is olyan írók (Marie Lu, Leigh Bardugo) alkották meg, akiket imádok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése