Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyaság- Vivis.

2024. július 27., szombat

On Sai: Álruhában (Vágymágusok 1.)

 


Sziasztok!

On Sai olyan magyar író, akinek a munkásságát régebb óta ismerem és követem, bár olvasni ezelőtt körülbelül tíz éve is lehet, hogy olvastam tőle, mégis nagyon mélyen bennem maradt a humora és hogy mennyire letehetetlennek tartottam az írásait. A Vágymágusok sorozatát már többször figyelemmel követtem az évek alatt, de azt hiszem, így nem sokkal a befejező rész előtt a lehető legjobbkor kezdtem el olvasni. Itt is köszönöm szépen a recenziós példányt a Könyvmolyképző kiadónak!

TARTALOM: 

Lehet barátság férfi és nő között? 

Szépvölgyi Rianna egy eldugott völgy grófkisasszonya, aki bogaras atyjával és zenész ikeröccsével él. Rianna férfiruhában van, amikor balszerencséjére találkozik Ras parancsnokkal, aki a hazaérkező hírhedt Kartal hercegnek gyűjt katonákat. 

Riannát összecseréli az ikertestvérével és magával viszi. 

Ha rájönnek, hogy Rianna lány, kiirthatják felségárulásért a családját. Vajon sikerül visszacserélnie magát, mielőtt lelepleződik? De mit tegyen addig a férfiasan vonzó Ras, a magát mutogató jóképű Mort és a vad Lidérc közelében, ha a mágiája csalogatja a férfiakat? 

Míg a hercegre várnak, valaki vadászni kezd a csapatra. Rianna nem számíthat másra, csak az eszére és egy hajmeresztő szövetségesre, miközben őket lesi a természet, ami hol a halálukat akarja, hol pedig illetlenül valami mást. 

"...amikor reggelente álmosan felnézel a tornyokra, vagy megcirógatod a falat, az ember azt kívánja, bárcsak ő lenne a kezed alatt?"

KIADÓ: Kömyvmolyképző kiadó, 2019
ISBN: 9789634577270
RENDELHETŐ: itt


A Vágymágusok első részében megismerjük Szépvölgyi Riannát, aki gróf kisasszony létére szívesebben vesz férfiruhát, lovagol és jobban érdekli mindaz, amit egyébként úrihölgyként nem illene csinálnia. Ezzel szembe ikertestvére Roan sem az a tipikus úr; sokkal érzékenyebb és művészibb alkat, mint hogy például katonának való legyen... 

A sors fintora, hogy Ras parancsnok pont akkor gyűjt a visszatérő hercegnek katonákat, amikor összetalálkozik Riannával, és a testvérének gondolva el is viszi magával. Ugyan Roan utánamegy, hogy helyet cseréljenek, de ez végül meghiúsul, szintén Ras által, aki így már nem csak egy egyszerű férfinak hiszi Riannát, hanem a nemi identitását is félreértelmezi. Ez az alapkoncepció egyébként sokszor igencsak humoros és sokszor kínos vagy épp életveszélyes eseményekbe sodorja Riannát - és néhány társát is - ahogy az idő egyre csak telik, de ő továbbra is álruhába kényszerül és Roan gyávaságának hála ez így is marad egészen a könyv végéig. 

Az írónő szerintem egy nagyon egyedi varázsvilágot alkotott meg, csupa érdekes karakterrel. Rianna egy igazán talpraesett hősnő; nagyszájú, annyira bátor, hogy az már vakmerő, de ugyanakkor hatalmas szíve és önfeláldozó képessége teszi igazán kivételessé. Számomra a tartalomban is említett három férfi karakter szintén nagyon érdekes és kiemelkedő volt: Ras ugyebár a katonaság parancsnoka, így elég kemény jellemmel rendelkezik, ugyanakkor valamiért mégis a szívén viseli Rianna sorsát és nem egyszer próbálja is védeni, úgy, ahogy mást nem. Mort igen csak érdekes szereplő, aki sokszor kettős érzelmeket vált ki az olvasóból, és könnyű túl hamar ítéletet hozni felette, a végére cseppet sem mondanám annak a negatív karakternek, akinek eleinte hittem. De aki természetesen nekem is mindent vitt, az nem más, mint a rejtélyes Lidérc, akit látszatra nem érdekel senki, és mégis: mintha valahol igenis törődne az emberekkel, különösen Riannával - kettejük közt ugyanis olyan erős érzelmi vonzás, különleges kapcsolat alakul ki, hogy én azt hittem, sejti, hogy igazából nő, de nem. Néha kicsit vicces volt saját magukat heteroszexuálisnak valló férfiakon érzékelni a zavart, amit a Roannek hitt lány okozott bennük, de ugyebár Rianna amellett, hogy lány, úgynevezett szipoly is, akiket az egész birodalom pusztít puszta rettegésből és ezáltal a mágiája is vonzza őket. 

A világépítés és karakterek, illetve az általuk kialakult kapcsolatok - a fent említettek mellett például Rianna és Zaher közti barátság is a szívem csücske lett - mellett On Sai a cselekményt is úgy építette fel, hogy egy percig sem unatkozik az ember. Nagyon gyorsan el lehet olvasni, nagyon sokat lehet izgulni és még többet lehet nevetni. Ugyanakkor vannak olyan megható szálai, mint például az ikrek apjának az esete, illetve olyan fordulatai, mint ami végül kiderül Lidércről a végén. 

Első olvasásra hirtelen ez a fiúnak hitték és katonák közé kerül eset nekem nagyon Mulan feelinget hozott magával, és nagyon szeretem is azt a mesét - de az ottani eseményekkel ellentétben Rianna végig megőrzi az álcáját és a könyv úgy ér véget, hogy elképzelni sem tudom, mi lesz még itt, de nagyon kíváncsi leszek, meddig sikerül mindenkit átvernie maga körül és mi történik e közben, ami többek közt a Lidérccel való kapcsolatát is illeti. A tartalomban ott a kérdés: lehet barátság férfi és nő között? Szerintem határozottan lehet, de az biztos, hogy nem Rianna és Lidérc közt, az ő kémiájukat még én is érzem a betűkön át. 


"(...) Mégis mit mondjon? Hogy olyan napfény árad belőled, amit mindenki érez? Hogy amikor reggelente álmosan felnézel a tornyokra vagy megcirógatod a falat, az ember azt kívánja, bárcsak ő lenne a kezed alatt? Amikor nevetsz, még én is elhiszem, hogy a világ jó. Nem várhatsz arra, hogy egyszer majd más leszel, és akkor ettől hopp, hirtelen boldog leszel. Az vagy, aki vagy, itt és most légy boldog."

A fenti idézet árulkodik róla, mennyire szépen is ír ez a nő, amellett, hogy mennyire olvasmányos, és úgy van tele szenvedéllyel, hogy igazából még csak semmi olyan sincs a lapokon. Az írásmód és világa mellett pedig a borítók azok, amik abszolút annyira egyediek és gyönyörűek, hogy már csak ezért is öröm ránézni a polcomon, de bizony a beltartalom sem marad el mellette, így alig várom, hogy teljes legyen a sorozat és kiderítsem, miket tartogat még számomra. Tiszta szívből ajánlom! Mert olyan szenvedéllyel ragad magával, hogy ha akarnál, sem tudnál szabadulni a varázsa alól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése