Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyaság- Vivis.

2024. június 22., szombat

Sara Raasch: These Rebel Waves - Lázadó hullámok (Folyami kalózok 1.)

 



Sziasztok!

Már magam sem tudom, hogy figyeltem fel erre a könyvre régebben, de zsigeri erővel vonzott magához. A borító nem csak gyönyörű, de a cselekmény ismeretében elképesztően szimbolikus is - ami pedig a könyvet illeti, szerintem nem kap elegendő figyelmet, annyit biztosan nem, amennyit megérdemelne. Meglepően kevés embernél látom, pedig elképesztő! Nekem nagy kedvenc lett és örülök, hogy egyrészt jön a folytatása, másrészt pedig hogy nekem nem éveket kell várnom rá, mert olyan függővége van, hogy így is megbolondulok. 

TARTALOM: 

Egy lázadó. Egy kalóz. Egy herceg. 
Harcba kell szállniuk az országukért, a családjukért és saját magukért 
- különben olyan háborúval néznek szembe, ami elpusztíthatja a világot. 

ADELUNA KATONA.

Öt évvel ezelőtt segített felszabadítani Szent Loray mágiával teli szigetét Argrid országának zsarnoki uralma alól. Csakhogy nem volt könnyű visszailleszkednie a háború után. Amikor egy argridi eltűnik Szent Loray új tanácsosának béketárgyalása során, az ország véres igazságszolgáltatást követel. Lu úgy sejti, veszedelmes erők munkálkodnak a háttérben. 

DEVEREUX KALÓZ. 

A Szent Lorayen portyázó folyami kalózok egyikeként abból él, hogy a sziget mágikus növényeit árulja a feketepiacon. Miközben Argrid a kalózokat gyanúsítja küldöttük elrablásával, Vex célponttá válik. Gyakorlott hajósként beleegyezik, hogy segít Lunak előkeríteni az eltűnt argridit. De amire rábukkannak, sokkal veszedelmesebb lehet bármelyik háborúnál. 

BENAT ERETNEK. 

Ben, Argrid koronahercege titokban Szent Loray tiltott mágiájának a megszállottja. Amikor apja, a király megbízza őt a meghökkentő feladattal, hogy oszlassa el Argrid a mágia iránti félelmét, Ben kénytelen feltenni magának a kérdést, vajon megváltoztathatja-e egy herceg egy egész ország hitét, vagy valójában a saját máglyáját építi. 

Lu, Vex és Ben vajon meddig hajlandó elmenni a béke érdekében? 
Az is kiderül, hogy miféle fából faragták őket... 

KIADÓ: Könyvmolyképző kiadó, 2021
ISBN: 9789633990766
RENDELHETŐ: itt


A These Rebel Waves szerintem igazán egyedi, jól felépített enyhén disztópikus és valamilyen értelemben fantasy világban játszódik. A történetet három fő karakter szemszögéből ismerhetjük meg - a prológusban a szemünk elé tárul a tizenhárom éves Ben és a szintén tizenhárom éves Vex, valamint a tizenegy éves Lu múltja, mint egy bevezetőként. Más - más helyszíneken mást és mást éltek át, de az mindhármójukról elmondható, hogy gyorsan véget ért az idilli gyerekkoruk. 

Ben Argrid koronahercege, a király fia, és kénytelen végignézni, ahogy imádott nagybátyját és vele egyidős unokatestvérét, Paxbent, akivel konkrétan együtt nőttek fel, élve elégetik. Argrid ugyanis nem kegyelmez azoknak, akiket a mágia* használatán kapnak, ez ugyanis az ördögtől való, és ebben a vallási bigottságban az a legijesztőbb, hogy túlságosan is valósághű. Ben bár érdekes karakter, kicsit kevesebbet kapunk belőle, de én az ő részeit is érdekfeszítőnek és nélkülözhetetlennek találtam.

Mindeközben Lu lány létére is alig tizenegy évesen már katonája és kéme a szüleinek, akik a lázadást vezetik Argrid ellen Szent Loray szigetén. Olyanokat látott és hallott, sőt, olyanokat volt kénytelen megtenni és átélni, amik messze sem egy ennyi idős gyerek lelkének valók. Lu egyébként egy elképesztően erős és hűséges, jóságos karakter, bár van egy bizonyos látásmódja - hogyan is ne lenne - ami később persze benne is megkérdőjeleződik és átértékel sok mindent; átmegy egy bizonyos fejlődése a karaktere ezáltal. 

Vex szintén tizenhárom éves, amikor kénytelen szembesülni a lelke mágiától való tisztításaként emlegetett kínzással, de valahogy mégis képes megőrizni a hidegvérét és túlélnie, nem adja magát könnyen. *A mágia itt nagyrészt a botanikához köthető, később Vex a legismertebb kalózként ezeket árulja és adja el a feketepiacon. Ő az a karakter, aki jön, lát és visz mindent. Pimasz, szarkasztikus, bátor és igazi lázadó, de a szíve helyén van. Értelemszerűen az ő jeleneteit szerettem a legjobban olvasni, ami viszonylag hamar össze is kapcsolódott Lu történetének szálával. 

A jelen események a prológushoz mérten hat évvel később játszódnak és akkor vesznek igazán izgalmas fordulatot az események, amikor egy argridi küldött eltűnik - többek között - Vex tárgyalása alatt. Az amúgy is törékeny béke így megtörni látszik, a kalózok szövetségével együtt, márpedig akkor Szent Loray újra elveszik, sőt, megkerülhetetlen egy újabb háború...

Lu és Vex összefognak, hogy kiderítsék, miféle ármányok folyhatnak a háttérben, miközben Bennek is világot megrázó felismerésekkel kell szembesülnie. A These Rebel Waves főként karakterközpontú, a három főszereplőn kívül a hozzájuk közel álló szereplőket és kapcsolataikat is megismerhetjük, de ettől függetlenül szerintem a cselekményszála sem elvetendő. Sokaknak talán kicsit nehezebben indul be, de engem viszonylag hamar elkapott és egyszerűen nem engedett. 



"Sokkal többet mond valakiről az, mit tart a gyengéjének, mint az, hogy mit gondol az erősségének."

"A lényeg, hogy bármitől félsz, az a valami a részed. Küzdhetsz ellene, vagy változtathatsz az elvárásaidon, de bárhogyan döntesz is, ki kell tartanod az elhatározásod mellett."

Lu és Vex csak a könyv vége felé találkozik Bennel, de az a jelenet hozza a regénynek azt az elképesztően brilliáns csavarját, ami miatt konkrétan azóta is keresem az állam. Maga a tény is, de az, ahogyan ez megvan írva... hihetetlen! 

Ha elszeretnéd olvasni ezt a könyvet - márpedig én tiszta szívből ajánlom - akkor van egy jó és egy rossz hírem. A rossz az, hogy a lehető legdurvább résznél van vége (én ordítani tudtam volna, hogy ez nem lehet, nem lehet, hogy már csak a köszönetnyilvánítás jön), a jó pedig az, hogy feltehetően ősszel érkezik a második rész, ami egyben a lezárás is, így akik ezután olvassák, nem három évet kell várjanak rá... akik így jártak, azoknak részvétem; akik meg olyan mazochisták, mint én: olvassátok el minél hamarabb, de ha jót akartok magatoknak, megvárjátok azt a folytatást. 

Nagyon kíváncsi vagyok, mit tartogat még számunkra az írónő, mert már ebben a kötetben sem kímélt minket. Szinte fizikailag fáj, hogy ennyire kevés figyelem éri ezt a könyvet, pedig szerintem zseniális, úgyhogy én biztosan ajánlani fogom mindig, mindenhol, mindenkinek!

A These Rebel Waves addiktív és elgondolkodtató, fikcióhoz képest túlságosan is életszerű és ehhez mérten néhol kegyetlen, néhol vicces és sokszor megható, igazán jelentőségteljes történet arról, mit jelent az otthon, család, emberség, hűség, kitartás és hogy van, amiért igenis megéri harcolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése