Magamról

Saját fotó
"Az olvasás - ha élvezetet okoz - segít élni. Átélni és túlélni is." - Vekerdy Tamás Minden, ami könyv, olvasás, írás, anyukás - Vivis.

2022. május 2., hétfő

Sienna Cole: Az ígéret szép szó (Ígéret I.)

 


Sziasztok!
Az anyaság felemelő mélységeiből most egy igazán méltó könyvvel térek vissza. Még ha nem is az első alkalom, mindig hatalmas megtiszteltetés az, ha előolvasásra kérnek fel. Akkor főleg, ha a legkedvencebb magyar íród teszi ezt, annak ellenére is, hogy a baba mellett már kevesebb időd van blogolni. De sokat elmond arról, milyen könyvet írt, hogy meglett határidőre. 
Itt is köszönöm Siennának és az Álomgyár Kiadónak a lehetőséget!

TARTALOM:

Mennyit ér a becsületed? 

Missy Jonesnak, a fiatal és gyönyörű énekesnőnek mindenki fényes karriert jósolt, ám egy nap holtan találják Los Angeles-i lakásában. Minden jel ara mutat, hogy gyilkosság áldozata lett, az elkövető pedig nem más, mint nő barátja. David Benning. Bár a jómódú gazdasági jogász tagadja a vádat, a bízonyítékok ellene szólnak, és az indítéka is erős.

Az ügy határozottan halad a tárgyalásig, ám minél több részlet kerül napvilágra, annál biztosabbá válik, hogy a gyilkosság csak a jéghegy csúcsa, és az igazság megértéséhez a nyomozóknak jóval messzebbre kell indulniuk. Egy olyan világba kell alászállniuk, amelyet elképzelhetetlen gazdagság, korrupció, sötét vágyak és hamis csillogás ural. 

A nyomozás során feltárulnak a bűn városának mélységei, ahol pénzért majdnem bármi megvehető, és ahol a tehetség, a szépség és fiatalság legfeljebb pillanatnyi boldogságra váltható.

Sienna Cole, az Elmejáték és A köd után című pszichológiai thrillerek szerzője, a fordulatokban bővelkedő cselekményszál mellett ezúttal sem mulaszt el leásni az emberi psziché mélyére. 

KIADÓ: Álomgyár, 2022
ISBN: 9789635702732
(ELŐ)RENDELHETŐ: itt
(Várható megjelenés: 2022. 05. 26.)


Sienna Cole egyike azoknak az íróknak, akinek a könyvei közül nem tudnék csak egy kedvencet választani. Az ígéret szép szó megint egy olyan történet, ami egyenesen az elevenünkbe hatol. 

Az indítással mondhatni azonnal a dolgok közepébe vág: adott a gyilkosság és a kérdés amellett, hogy ki is volt pontosan Missy Jones, ott van az is, hogy mi történt vele? Hogy jutott idáig? 

Érdekes módon ezekkel az eseményekkel párhuzamosan kap figyelmet egy festőművész, Demilola új, hat részből álló ciklusa, amely A nő bukása címet viseli. Nem kifejezetten ezt az esetet ábrázolja, de amellett, hogy a szereplők összekötik a szálakat, a részletesen leírt művek pontosan azt láttatják és éreztetik velünk, olvasóval, amin Missy átment. Elképesztő az a festőiség, amivel az írónő a képzeletünk vásznára tárja a képeket, amiket nem láthatunk, de maguk a szavak is elegek. Letaglózó és hatásos.

Missy és David mellett főként Nicholas és Laura kap még jelentőséget, az a házaspár, akik lényegében összekötik a gyönyörű és tehetséges, de cseppet sem értékelt és már halott sztárral a festményeket - és ők azok, akik egyszerre hordozzák magukban a rejtélyt és a megoldást is a sajnálatos esetre. 
Első ránézésre egyetérthetünk a nyomozóval abban, hogy ez nem egy bonyolult ügy, hiszen minden adott ahhoz, hogy Missy barátja, David legyen a gyilkos. Főleg az indíték... Aztán ahogy egyre haladunk előre a történetben, és a hirtelen felbukkanó FBI által egyre több minden derül ki Nicholasról, aki nem más, mint David bátyja; rá kell jönnünk, hogy bizony senki és semmi nem az, aminek elsőre látszik. Sem Missy, sem Nicholas, sem Laura. 


"Az, hogy jelen vagyunk valaki életében, már önmagában ígéret. Ígéret - sóhajtott befelé -, szép szó. Sokszor tényleg csak ennyi: szép szó. Tartalommal, komolysággal és hittel csak az ember töltheti meg, meg, mint ahogy csak az ember használhatja arra is, hogy az uralma alá hajtson másokat."

Nem véletlen, hogy pont ezt a három karaktert emeltem ki - ugyanis személy szerint rám ez a három ember volt a legnagyobb hatással. Elítélheted ugyan ezt a három embert, de nincs ez máshogy itt sem, mint az életben: amint megismered, betekintést nyersz a felszín alá, át tudod érezni a helyzetét, ráébredsz, hogy egyikük sem feltétlenül jó vagy rossz - egyszerűen csak emberek. 

Az ígéret szép szó feszültséggel teli, költőien megírt történet, ami megmutatja, hogy nem minden olyan szép és jó, vagy éppen nem olyan fekete-fehér, mint amilyennek látszik. Az elejétől fogva lebilincsel, de az utolsó fejezettel üt igazán. Felkavaró, művészien nyers, sokkoló és valóságos. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése